ODJEL ZA BRAK, PORODICU I ŽENSKI AKTIVIZAM

U vrijeme kada su zapostavljene i narušene mnoge od onih vrijednosti koji su temelj svakog društva i zajednice, Rijaset IZ u BiH osniva Odjel za brak i porodicu čiji je glavni cilj zaštititi sve te narušene temlje.

Odjel za brak i porodicu MIZ Busovača egzistira u okviru Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa Busovača. Svoj rad ovaj Odjel započeo je 2015. Od samog osnivanja do danas funkciju koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Busovača obavlja Ensara Srebrenica, prof. bosanskog jezika i književnosti.

Pored koordinatorice Medžlisa, Odjel za brak i porodicu čine koordinatorice džemata: Kaćuni – prof. teologije hfz. Selma Bećirović-Hodžić; Lugovi – prof. razredne nastave Nesada Brkić; Putiš Nova džamija – prof. pedagogije Amina Koluh; te saradnice: rahm. Kerima Pajić i hfz. Harisa Brkić.

Primarni cilj Odjela za brak i porodicu jeste povezivanje i zajedničko djelovanje muslimanki kroz institucije Islamske zajednice. Odjel za brak i porodicu nema niti jednu  zaposlenu osobu. Sve žene i djevojke koje su uključene u rad Odjela od osnivanja do danas su volonterke.

U prethodnom periodu realizovano je mnoštvo različitih aktivnosti i projekata, a svi sadržaji usmjereni su ka ženi, ali i ostalim članovima porodice.

Jedan od osnovnih i najvajžnijih temelja našeg rada jeste održavanje Škole Kur’ana za žene na sedmičnom nivou u navedenim džematima.

U sklopu Odjela za brak i porodicu egzistira i hor ilahija i kasida ”Selsebil”. Članice ovog hora vjerni su pratioci svih realiziranih programa i manifestacija u sklopu Odjela.

Pored Škole Kur’ana za žene, organizacija i realizacija edukativnih predavanja na raznim poljima znanja, razni kursevi, tribine, pružanje utočišta za sve žene kojima je potrebna pomoć, savjet ili samo topla riječ i prijateljsko druženje, dio su onoga što smo kao ženski dio naših džemata uspjeli učiniti jedni za druge kako bi žena uspješno mogla odgovoriti izazovima današnjice.

Izvor: Facebook stranica odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlis IZ Busovača (04.04.2021)