MSŠ BUSOVAČA

Početak školske 1994/1995. skinuo je veliki teret sa srca kako roditelja, tako i svršenih osnovaca i srednjoškolaca, kojima je rat prekinuo redovno školovanje i onemogućio sticanje potrebnih zvanja.

Počela je jedna nova borba, drugačija, plemenitija, borba za bolje sutra, za budućnost, za mladost! 

Na tada slobodnim teritorijama općine Kiseljak i Busovača, u mjestima Bilalovac i Kaćuni živjelo je oko 6000 stanovnika među kojima je bilo 3000 izbjeglica. Tu su radile dvije osnovne škole sa oko 1250 učenika, od kojih je u osmim razredima bilo 120.

Prosvjetni radnici ovih škola pokrenuli su inicijativu za osnivanje srednje škole.

Obavještava se stanovništvo da se otvara  srednja škola u Kaćunima, gdje učenici završnih osmih razreda mogu nastaviti školovanje, kao i učenici koji su u toku ratnih dejstava bili prisiljeni prekinuti svoje školovanje.

Predsjedništva općina Busovača i Kiseljak formiraju komisiju za pripremu i organizaciju početka rada srednje škole koja  je 25. jula 1994. godine javno iznijela podatke da su učenici kroz anketu izjavili da bi pohađali ekonomsko-komercijalnu i mašinsko-tehničku struku. Prostor za izvođenje nastave je obezbijeđen u zgradi Osnovne škole Kaćuni.

Komisija odlazi u Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Sarajevo. Primio ih je lično ministar prof. dr. Enes Karić, koji je pozdravio akciju i istakao važnost obrazovanja mladih. Predsjedništva općina na zajedničkoj sjednici od 30. augusta 1994. godine prihvataju elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja srednje škole i donose zajedničku odluku o osnivanju Mješovite srednje škole sa sjedištem u Kaćunima, općina Busovača.  Djelatnost škole je obrazovanje i odgoj učenika.

Donesena je odluka da prvi direktor škole bude profesor odbrane i zaštite Jusuf Avdić. Za zamjenika direktora postavljen je Admir Hodžić, a za sekretara Behaija Srebrenica.

Rukovodstvo već od 1. 9. 1994. godine pristupa aktivnostima vezanim za pripremu nastavnog procesa – izrađuju se klupe, nabavljaju table i obezbjeđuje nastavni kadar.

Izvor slike: SS Busovača (19.03.2021)