MAŽORETKINJE “HKD NAPREDAK”

Mažoretkinje ”HKD Napredak” Busovača djeluju s ciljem postizanja dostignuća u mažoret plesu kroz treninge i edukaciju, te odgojnog djelovanja na razvijanju sportskih i kulturnih osobina svojih članova. Mažoretkinja znači djevojčica ili djevojka koja u životopisnoj odori, uz plesne korake na ritam glazbe u mimohodu ili na mjestu, rukuje mažoret štapom ili pomponom. Voditelji mažoretkinja su Ana-Marija Lucić i Dragana Bohutinski.

Ciljevi kluba su:
• poticanje i unapređivanje mažoret plesa i ostalih plesnih oblika kod djece, mladih i odraslih osoba;
• nastupi na kulturnim, zabavnim, sportskim i gospodarskim manifestacijama, natjecanjima, smotrama, susretima i druženja s drugim udrugama, te organizacijama istih ili sličnih djelatnosti;
• aktivno upotpunjavanje slobodnog vremena djece, mladih i odraslih u skladu s općim društvenim interesima.

U siječnju 2015. godine Ana-Marija Lucić okupila je prvi seniorski sastav od 15 djevojaka i još dvadesetak kadeta i dječjeg sastava „Pačića“. Te godine postale su jedne od osnivača Saveza mažoretkinja BiH. Svoje prvo predstavljanje u Busovači imale su na mimohodu maturantima SŠ Busovača, a seniorski sastav već je zaplesao u Čapljini, Grudama, te Novom Travniku. Nakon toga, uz pomoć sestre Dragane počele su aktivno sudjelovati na državnim natjecanjima među kojima je prvo  bilo u Kiseljaku. Nakon toga, slijedio je niz manifestacija i događaja na kojima su plesale i svečano obilježavale događaje, ne samo u Busovači, nego i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Svake godine sudjeluju na državnim prvenstvima mažoretkinja, a 2018. godine u Gornjem Vakufu/Uskoplju osvojile su brončanu medalju u kategoriji duo-štap. Osim natjecanja i događaja u BiH, njihova putovanja i natjecanja bila su i u gradovima Hrvatske, te Slovenije. Marija Relota je 2019. godine osvojila četvrto mjesto od devet, na europskom kupu u Vukovaru u kategoriji kadet solo pompon, jako smo ponosni na taj uspjeh. Kao dokaz napora i treniranja, mažoretkinje se predstave na završnom ‘Napretkovom’ koncertu u prosincu. Sav taj raskoš djevojčica različitog uzrasta, te njihovih koreografija bude dokaz napornih treninga i vježbanja cijelu godinu. Trenerica Dragana Bohutinski tajnica je Nacionalnog mažoret saveza BiH.

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača sada broje 40 djevojčica u kategorijama dječji sastav „Pačići“(4 -8 godina), kadeti ( 9-11), juniori (12-14 godina) i seniori ( 15-). Vrijeme je da ljepotu mažoret plesa i pokreta ljudi počnu shvaćati ozbiljnije, te da se sve više pokaže kakav je to sport što se radi i na koji način.

Zašto trenirati mažoret ples? Za sve djevojčice i djevojke od 6 do 25 godina:
* pospješuje koordinaciju pokreta;
* unapređuje zdravlje;
* popravlja držanje i ravnotežu tijela;
* poboljšava pamćenje, učenje, gradi samopouzdanje;
* nastupi/natjecanja;
* druženja, putovanja, festivali.